Razstava

Podajte se na animirano potovanje skozi šest obdobij bančništva

Razstava se začne z uvodno animacijo v bančništvo, kjer boste lahko spoznali, kako se je vse začelo. Popeljala vas bo skozi šest obdobji razvoja denarja in bančništva po svetu in pripeljala v čas, ko se bančništvo razvije tudi na Slovenskem.

Prvi del 200-letnega pregleda bančne zgodovine na Slovenskem govori o denarju (v tem obdobju smo na prostoru današnje Slovenije zamenjali devet valut) in kupni moči. V nadaljevanju sledimo razvoju  finančnih institucij – hranilnic, kreditnih zadrug in bančnih delniških družb. Ta del je razdeljen v štiri zgodovinska obdobja:

 

– 1820–1941: Vzpostavljanje bančništva
– 1941–1945: Vojna, okupacija in upor
– 1945–1989: Socialistično bančništvo in
– od 1991 dalje


Posebej izpostavljene so tudi ključne osebe, ki so krojile bančništvo in Ljubljanska banka.

Praktično o bančnih praksah ali kakšna je evolucija bančnih okenc

V drugem delu razstave boste spoznali bančne prakse. Njihov razvoj vam bomo najprej približali z bančnimi okenci iz treh različnih zgodovinskih obdobji: pokukate lahko v ozadje bančnih okenc iz začetka 20. stoletja, zadnje četrtine 20. stoletja in danes. Ogledate si lahko tudi šolsko in mladinsko varčevanje, ki je bilo v Jugoslaviji zelo razširjeno in hkrati zelo specifično za ta del Evrope.


Od ostalih bančnih praks lahko v muzeju vstopite še do pred kratkim delujoč bančni trezor, kjer lahko na strojčku preštejete Bankarium denar ali preverite pristnost tistega, ki ga imate v denarnici. Ogledate si  lahko sefe, notranjost bankomata in se potopite v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.