Poletna muzejska noč v Bankariumu

15. junij 2024 med 18. in 24. uro

Pred nami je 22. Poletna muzejska noč! 15. junija 2024 vas muzeji vabimo na brezplačen obisk vse do polnoči. Za Bankarium je ta dan še bolj poseben, saj na poletno muzejsko noč praznujemo že kar 3. rojstni dan.

Program:
18.00-24.00 Posebna bančna misija: družinsko odkrivanje, samostojna aktivnost za družine
Postanite prav posebni bančni raziskovalci ter se podajte na raziskovalno pot po muzeju in razvozlajte skrivnost!
18:00 voden ogled
: Mestna hranilnica ljubljanska, zgradba, zgodovina in bančne prakse na začetku 20. stoletja
Stavba Mestne hranilnice ljubljanske je od izgradnje leta 1904 do danes namenjena bančništvu. Na vodstvu bomo predstavili stavbo arhitekta Josipa Vancaša, nato pa se bomo sprehodili po razstavi v Bankariumu, kjer bo beseda tekla o slovenskem bančništvu in njegovi zgodovini, delovanju hranilnice na začetku 20. stoletja ter o bančnih praksah tedanjega časa. 
20:00 voden ogled: Od prve bančne storitve do prvih novcev in pregled valut na Slovenskem
Veste, kako se je vse začelo? Kdaj dobimo prve novce in kaj to pomeni za človeštvo? Poznate valute, ki smo jih uporabljali na slovenskem ozemlju vse od 1820 naprej? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili in primaknili še kakšno anekdoto ali dve.

Število oseb na vodstvu je omejeno. Za zagotovitev mesta so potrebne predhodne prijave na bankarium@nlb.si do 13. junija 2024.

 

V naši muzejski trgovini pa vas zraven najrazličnejših izdelkov čakajo kovanci za 3 evre in Bankarium spominski bankovci.

Se vidimo!

Vodeni ogledi ob vikendih

Junijske sobote in nedelje med 11.00 in 13.00

Konec tedna si polepšajte z vodenim ogledom Bankariuma in spoznajte razvoj bančništva v svetu, kakšne valute smo uporabljali na Slovenskem vse od Habsburške monarhije, notranjost bankomata in vedno skrivnostnega trezorja.

Vodeni ogledi potekajo med 11. in 13. uro za naslednje termine v juniju:

  • sobota, 15. junij 2024

  • nedelja, 16. junij 2024

  • sobota, 22. junij 2024

  • nedelja, 23. junij 2024

  • sobota, 29. junij 2024

  • nedelja, 30. junij 2024

Priporočamo rezervacijo termina na bankarium@nlb.si. Voden ogled je ob nakupu muzejske vstopnice brezplačen.

Spominski bankovec: slovenska moška nogometna reprezentanca

Na prodaj od torka do nedelje od 10.00 do 18.00

Pred bližajočim se evropskim nogometnim prvenstvom predstavljamo nov spominski bankovec, ki nosi podobo slovenske moške nogometne reprezentance. Spominski bankovec je bil izdan ob izjemnem uspehu slovenskega nogometa, saj se je naša moška nogometna reprezentanca prvič v zgodovini neposredno uvrstila na evropsko nogometno prvenstvo. 

Spominski bankovec dobite v naši muzejski trgovini v Bankariumu, po ceni 9 evrov. Na voljo je le ena serija v nakladi 3000 bankovcev. Bankovec lahko naročite tudi po pošti na bankarium@nlb.si

 

Bankovec je nastal v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije in NLB, velikim sponzorjem nogometne A reprezentance.

Gospodarno ravnanje z denarjem: Brezplačna finančna delavnica

VSAK ZADNJI ČETRTEK V MESECU: 27. junij 2024 ob 16.00

Denar ima v našem življenju pomembno vlogo, a na naše življenje najbolj vpliva, kako znamo z njim ravnati.

Ker želimo, da z našega muzeja odidete opremljeni z znanjem za življenje, vsak zadnji četrtek v mesecu ob nakupu vstopnice za obisk muzeja nudimo brezplačno delavnico osebnega finančnega opismenjevanja – da boste imeli svoje finance pod kontrolo. Delavnica se dotakne vašega odnosa do denarja, pomembnih osnov za ravnanje z denarjem danes in v prihodnosti. 

Za zagotovitev mesta na delavnici je obvezna predhodna prijava na bankarium@nlb.si. Delavnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno.

Finančno delavnico izvajajo finančno usposobljene predavateljice.

Spominski bankovec Bankarium: nova serija v prodaji

Bankarium bankovec je znova na voljo

Povpraševanje po prvem Bankarium spominskem bankovcu je bilo že od prvega trenutka ogromno, tako da je 3.000 kosov pošlo izjemno hitro. Zaradi velikega zanimanja smo naročili novih 5.000 bankovcev, ki so od danes naprej že na voljo za nakup v Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije, (Čopova ulica 3, Ljubljana). Nova izdaja Bankarium bankovcev v obsegu 5000 kosov nadaljuje motiv zgradbe, panja in Kranjske sivke in ima serijske številke od 3001 dalje. To je zadnja izdaja s tem motivom.

Velikost spominskega Bankarium bankovca je enaka velikosti evrskega bankovca za 20 evrov, medtem ko je barva bankovca enaka barvi evrskega bankovca za 500 evrov, nominacija (natisnjena vrednost) je nič.

Kljub temu, da je bil bankovec natisnjen v uradni tiskarni evrskih bankovcev Oberthur Fiduciaire v Franciji, ni plačilno sredstvo, temveč spominski in zbirateljski numizmatični izdelek in kot takšen primeren kot darilo (praznični dnevi so pred vrati) ali spominek.

Rezervacije žal niso mogoče, kupite ga pa lahko v muzejski trgovini Banakriuma, ali ga naročite po pošti s plačilom po prevzetju na bankarium@nlb.si.