O muzeju

Odpira se prvi Muzej bančništva v Sloveniji (v ustanavljanju)

Muzej, ki nastaja pod okriljem NLB, bo vsem, ki vas ta tema zanima, predstavil bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes.

Razstava se bo začela z multimedijskim uvodom v bančništvo, kjer boste lahko spoznali, kako se je vse skupaj začelo. Multimedijski uvod vas bo popeljal skozi šest obdobji razvoja denarja in bančništva po svetu in pripeljal v čas, ko se bančništvo razvije tudi na Slovenskem.

Prvi del 200-letnega pregleda bančne zgodovine govori o denarju (v tem obdobju smo na prostoru današnje Slovenije zamenjali devet valut) in finančnih institucijah – hranilnicah, kreditnih zadrugah in bančnih delniških družbah. Razdeljen je v štiri zgodovinska obdobja:
– 1820 – 1941: Vzpostavljanje bančništva,
– 1941 – 1945: Vojna, okupacija in upor,
– 1945 – 1989: Socialistično bančništvo in
– od 1990 naprej.
Posebej izpostavljene bodo tudi ključne osebe slovenskega bančništva.

V drugem delu 200-letnega zgodovinskega pregleda boste spoznali bančne prakse. Njihov razvoj vam bomo približali s primerom bančnih okenc. Pokukali boste lahko v ozadje bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopili boste v še do pred kratkim delujoč bančni trezor, si ogledali sefe, notranjost bankomata in se potopili v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.

Osrednji del muzejskega prostora bo namenjen finančnemu opismenjevanju mladine in odraslih. V t. i. finančnem labirintu boste spoznali osnove upravljanja osebnih financ ter se na igriv način soočili s finančnimi situacijami in možnimi rešitvami.

Bankarium, Muzej bančništva Slovenije se pripravlja na otvoritev, ki bo spomladi 2021.

Bankarium
Čopova 3
1000 Ljubljana

bankarium@nlb.si

Želite, da vas obvestimo, ko Bankarium odpre svoja vrata?
Da, želim prejemati Bankarium obvestila!