O muzeju

Muzej bančništva Slovenije

Muzej, ki je nastal pod okriljem NLB, vsem, ki vas ta tema zanima, predstavlja bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes.

Razstava se začne z multimedijskim uvodom v bančništvo, kjer boste lahko spoznali, kako se je vse skupaj začelo. Multimedijski uvod vas popelje skozi šest obdobji razvoja denarja in bančništva po svetu in pripelje v čas, ko se bančništvo razvije tudi na Slovenskem.

Prvi del 200-letnega pregleda bančne zgodovine govori o denarju (v tem obdobju smo na prostoru današnje Slovenije zamenjali devet valut) in finančnih institucijah – hranilnicah, kreditnih zadrugah in bančnih delniških družbah. Razdeljen je v štiri zgodovinska obdobja:
– 1820 – 1941: Vzpostavljanje bančništva,
– 1941 – 1945: Vojna, okupacija in upor,
– 1945 – 1989: Socialistično bančništvo in
– od 1990 naprej.

Posebej izpostavljene so tudi ključne osebe slovenskega bančništva.

V drugem delu 200-letnega zgodovinskega pregleda spoznate bančne prakse. Njihov razvoj vam približamo s primeri bančnih okenc. Pokukate lahko v ozadje bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopite lahko v še do pred kratkim delujoč bančni trezor, si ogledate sefe, notranjost bankomata in se potopite v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.

Osrednji del muzejskega prostora je namenjen finančnemu opismenjevanju mladine in odraslih. V t. i. finančnem labirintu spoznate osnove upravljanja osebnih financ ter se na igriv način soočite s finančnimi situacijami in možnimi rešitvami.

 

Bankarium
Čopova 3
1000 Ljubljana

bankarium@nlb.si